مرکز مشاوره روانی
مقدمه
مرکز مشاوره دهی روانی، تحصیلی و تخصصی در پوهنتونها از ارکان اساسی برای حمایت از سلامت روان و بهبود شرایط تحصیلی محصلین به حساب میآیند. پوهنتونها نه تنها محلی برای انتقال دانش و مهارتهای تخصصی هستند، بلکه فضایی فراهم میکنند که در آن محصلین با چالشهای متعدد روانی، اجتماعی و تحصیلی مواجه میشوند. افزایش استرسهای روانی، اضطراب درباره آینده شغلی، مشکلات ناشی از روابط اجتماعی، بحرانهای خانوادگی و حتی مشکلات مالی، از جمله مسائلی هستند که میتوانند بر عملکرد تحصیلی و رشد شخصی محصلین تاثیر منفی بگذارند. در این میان، مراکز مشاوره پوهنتونها با ارئه خدمات تخصصی و متنوع، بستری برای حمایت از محصلین را فراهم میکنند. این مرکز نقش چند جانبهای در ارتقای محیط سالم، افزایش رفاه روانی، تحصیلی و تخصصی محصلین دارند. مراکز مشاوره نه تنها در رفع مشکلات روانی و عاطفی محصلین مؤثر هستند، بلکه با ارائه راهکارهای تحصیلی و آموزش مهارتهای زندگی، به تقویت توانمندیهای فردی و اجتماعی محصلین کمک میکنند. با توجه به این که دوران تحصیل در پوهنتون برای بسیاری از محصلین دورهای حساس و تاثیر گذار در زندگی است، وجود چنین مزاکزی میتواند به محصلین کمک کند تا با آرامش بیشتری مسیر تحصیلی و حرفهای خود را طی کنند. همچنین این مرکز نقش پیشگیرانهای در جلوگیری از ترک تحصیل، فرسودگی تحصیلی و افت روحیه محصلین ایفا میکنند. این مرکز به محصلان کمک میکنند تا با چالشها مختلف روانی، اجتماعی و تحصیلی که ممکن است در طول دوره تحصیلی با آنها روبرو شوند، بهتر مقابله کنند.
در نهایت، میتوان گفت که مراکز مشاورهدهی پوهنتونها و منجمله مرکز مشورهدهی مؤسسه تحصیلات عالی غور نه تنها در بهبود وضعیت روانی و تحصیلی محصلین نقش دارند، بلکه با ارائه راهکارهای مؤثر و حمایتهای تخصصی، به رشد همه جانبه محصلین کمک میکنند و شرایطی را فراهم میآورند که در آن، محصلین بتوانند با توانمندی و اعتماد به نفس بیشتر به اهداف تحصیلی خود دست یابند. بنابراین، توجه به توسعه و بهبود خدمات و امکانات این مرکز (مرکز مشاورهدهی) میتواند به عنوان یکی از اولویتهای اصلی و اساسی مؤسسه تحصیلات عالی غور در راستای حمایت از محصلین مطرح شود.
بناء، مرکز مشورهدهی روانی، تحصیلی یا تخصصی مؤسسه تحصیلات عالی غور توسط اعضای کادر علمی دیپارتمنت روانشناسی و تحت معاونیت امور محصلان و در هماهنگی مدیریت عمومی انسجام و خدمات محصلان فعالیت کرده و آماده ارائه خدمات مشورهدهی برای محصلان میباشد.
هدف
هدف مرکز مشاوره تحصیلی، روانی یا تخصصی مؤسسه تحصیلات عالی غور ارتقاء سلامت روانی و تحصیلی محصلین، افزایش کیفیت زندگی و کمک به موفقیت فردی و حرفهای آنهاست. این مرکز به محصلان کمک میکنند تا با اطمینان بیشتری به مسیر تحصیلی خود ادامه دهند و چالشهای این دوران را بهتر مدیریت کنند. به طور کلی اهداف اصلی این مرکز به شرح زیر است:
- حفظ و ارتقاء سلامت روانی محصلین
- پیشگیری از افت و ترک تحصیل محصلان با استفاه از برگزاری سمینارها و ارائه خدمات مشورهدهی
- افزایش انگیزه و اعتماد به نفس در محصلان
- حمایت از محصلان با نیازهای ویژه (اختلالات یادگیری، مشکلات روانی و ناسازگاریهای اجتماعی)
- تقویت مهارتهای زندگی اجتماعی در محصلان
- افزایش خود آگاهی و رشد فردی
- ارتقای عملکرد تحصیلی محصلان
تشخیص محصلان که مشکل روانی دارند
تشخیص مشکلات روانی در محصلین نیازمند مشاهده دقیق و به کارگیری روشهای مختلف ارزیابی است. مرکز مشوردههی و اساتید این مرکز با استفاده از ابزارها و تکنیکهای خاص میتوانند به طور مؤثر محصلین که ممکن است دچار مشکلات روانی باشند را شناسایی کنند. برخی از راههای تشخیص این مشکلات شامل موارد زیر است:
- گزارش از سوی اساتید و هم صنفیها
- ارزیابی روانشناختی توسط مشاوران مرکز مشورهدهی مؤسسه تحصیلات عالی غور
- خود گزارش دهی محصلین
علایم و نشانههای محصلین که ممکن است دچار مشکلات روانی باشند
1. کاهش ناگهانی یا تدریجی عملکرد تحصیلی (افت نمرات، غیر حاضری مکرر در صنف، ناتوانی در انجام پروژههای و تکالف صنفی، عدم انگیزه برای انجام تکالف درسی)
2. عدم سهم گیری در فعالیتهای صنفی
3. ضعف در تمرکز حواس
4. افسرده بودن.
- اخلال در درس و نظم صنف
- عدم مهارتهای یادگیری
- احساس ضعف و حقارت
- اضطراب و استرس شدید
- خستگی مداوم
- ناسازگاری با هم صنفی ها و شرایط محیط درسی
- خودآزاری یا افکار خودکشی
- داشتن مشکل در تصمیمگیری و حل مسئله
12 . تغییرات در عادات خواب و اشتها (اختلال خواب و خوراک)
تدابیر مرکز مشورهدهی
مرکز مشورهدهی برای محصلان که مشکل روانی دارند تدابیر زیر را اتخاذ مینماید.
الف. کارهای مقدماتی
- طرح تقسیم اوقات مشورهدهی
- مطالعه خصوصیات محصل از طریق خانواده و همصنفان شان
- مراقبت از فعالیتهای محصل در محیط مؤسسه
- طرح پرسشنامه برای تشخیص مشکلات محصل
- مطالعه محیط خانوادگی و شرایط زندگی اجتماعی محصل
ب. صورت مشورهدهی
- خود را شریک ساختن به خواص محصل که مشکلات روانی در فراگیری دانش دارند.
- ارایه معلومات ضروری به محصل در مورد مشکل شان
- مشورهدهی به خانواده محصل در مورد وارد ساختن تغییرات در روش برخورد شان
- توضیح و تشریح داستانهای انگیزه بخش برای بهبود وضع صحی محصل
- کمک از طریق همصنفی محصل، سپردن وظیفه ماورایی درسی بعد از انجام کارهای مقدماتی به محصل
- مراقبت دوامدار از فعالیتهای محصل، درصنف و خارج از صنف
- ارزیابی از تغییرات که با مشورهدهی از فامیل، همصنفان و استادان بدست میآید،
مرکز مشورهدهی مؤسسه تحصیلات عالی غور با یک محیط امن روان شناختی در طول هفته همه روزه از ساعت 8 و نیم صبح ساعت تا 4 عصر آماده ارائه خدمات مشوردههی به محصلین مراجعه کننده میباشد.